Vart är miljöfrågorna på väg?

I SvDs ledare kommenterar man att väljarna enligt Synovate/DN prioriterar andra frågor än miljön i valet – och gör på ledarskribenters fria vis en koppling till det som media kallar grälet mellan MP och C

Självklart är att olika parter ser olika på verkligheten – och att man gör olika analys, och att man försöker ploccka poäng. När media gör det till ett gräl när det för en gångs skull hettar till lite medverkar man ju till att den frågan förs åt sidan. Sansad debatt i sak är bäst. Men – här tar SvD chansen att förstärka den vikande trenden för miljöfrågorna. Orsaken är sannolikt att om miljöpolitiken skulle ges större utrymme så skulle också MP ges större utrymme – och det är det enda reella hotet mot en borgerlig valseger idag. Alla andra frågor är reducerade till kortsiktig egenekonomi och där räknar högersidan hem poängen just nu som det verkar.

Mer lyse på framtidsfrågorna behövs av flera skäl – framförallt därför att det ger grunden till den utveckling som SvD önskar – inte tvärtom.

Samtidigt redovisar SKOP att Alliansen nu har minimal egen majoritet. Sånt svänger hit och dit för varje dag och saknar betydelse inna vi har ett valresultat. MEn det är intressant att försöka tyda spekulationerna hos olika företrädare.

Göran Hägglund är i DN – pappersupplagan – inte främmande för att sända ut en trevare till MP om inte Alliansen får egen majoritet i valet. Nu börjar profileringen i slutskedet.
Tidigare har även M annonserat såna trevare gentemot MP.

Det är gott att vara populär – men det vore ännu gottare att se MP ge en tydlig markering om var man INTE hör hemma.

Det Göran Hägglund säger betyder att man på högersidan inte är så kaxiga innerst inne – medvetna om att det kan bli svårt utan stöd utanför de egna leden.

En passage är mer intressant i det hypotetiska resonemanget om regeringsmakten.

Om Alliansen blir större än de rödgröna men utan egen majoritet vill han regera – med argumenten att man har alla chanser att få igenom budgeten så länge inte SD och de rödgröna samarbetar. Om SD inte visar korten i förväg så ”…får man ju pröva det då.” Det sista betyder i klartext att man i så fall lika gärna kan få en situation där SD går på alliansens sida eftersom Mona Sahlin tar kategoriskt avstånd från samarbete med SD.

Konsekvensen av ett sådant resonemang blir att Göran Hägglund därmed indirekt öppnar för borgerlig samverkan med SD under nästa period!

I ett läge där både KD och SD på högerkanten balanserar rätt nära 4%-nivån är det modigt, ja rent av kaxigt att bjuda upp till dans på detta vis.

Bloggar:
Westerstrand
Sust-bloggen
VK-bloggen
Germund reagerar
U&W blog
Jon Petters blog
Högbergs tankar
Charles Berkow

Om smygvinkeln

Det finns oftast ett annat sätt att tolka budskapet än vad avsändaren har menat - åtminstone om man inte delar dennes värderingar fullt ut. Ledarskribenter brukar vara duktiga på att finna dessa svagheter i ett budskap. Ibland leder en kommentar till en logiskt felaktig konsekvens som inte är menad. Oönskade - kanske rent av motsatta - effekter blir följden. Det finns ibland också en annan, lite mer skruvad vinkel i alla budskap; reklam, politik mm, än vad som var avsett. Om den är rolig eller skrämmande kan väl vara upp till dagsformen att avgöra.
Detta inlägg publicerades i Debattklimat, Inför valet, Valtemperaturen och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar